The Impacts of Tanjung Sakti Agrotourism on Environmental Conservation in Sindang Panjang Village Lahat Regency

Ade Anugra Utami(1), Shomedran Shomedran(2),
(1) Universitas Sriwijaya  Indonesia
(2) Universitas Sriwijaya  Indonesia

Corresponding Author


DOI : https://doi.org/10.24036/spektrumpls.v11i1.119757

Full Text:    Language : ind

Abstract


This study aims to determine the impact of Agrotourism on environmental preservation in Sindang Panjang Village. This study uses a descriptive type of research with a qualitative approach. Collecting data using interview, observation, and documentation methods. The subjects of this research are agro-tourism managers, the government of Sindang Panjang Village, and the people of Sindang Panjang Village. The indicators of the research results obtained are; 1) The negative impact of Agrotourism is dependence on tourism and the seasonal nature of tourism. 2) The positive impact of Tanjung Sakti Agrotourism is to preserve, maintain, and use natural resources wisely. The conclusion is that agro-tourism can improve people's living standards and reforest nature.



References


Abidin, Z., & Rohana, M. (2020). Pemberdayaan Kelompok Tani dalam Pembuatan Pupuk Organik Berbahan Baku Limbah Rumah Tangga. Community Development Journal, 89 - 94.

Alfatianda, C. (2019). Dampak Ekowisata dan Agrowisata (Eko - Agrowisata) Terhadap Sosial Ekonomi Masyarakat di Desa Cibuntu. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh, 434 - 443.

Arisona, R. (2018). Pengelolaan Sampah 3R (Reduce, Reuse, Recycle) Pada Pembelajaran IPS untuk Menumbuhkan Karakter Peduli Lingkungan. Al Ulya, 39 - 51.

Asror, B. (2019). Dampak Pariwisata Terhadap Kualitas Hidup Masyarakat Kota Batu. Tesis, Malang Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim Malang.

Azzahra, F., & Sujali, S. (2015). Pengembangan Pariwisata Alam Kawasan Ciwidey di Kabupaten Bandung. Jurnal Bumi Indonesia, 2(2).

Chandrasa, M., Lesmana, E., & Hertini, E. (2020). Peramalan Jumlah Kedatangan Wisatawan Mancanegara ke Indonesia dengan Metode Holt - Winters dan Hubungannya Terhadap Pendapatan Devisa Pariwisata. Jurnal Edu Mat Sains, 139 - 152.

Hendriyana, H., Putra, I., Rinestu , T., & Sunarya, Y. (2021). Respon Kreatif Perajin Pandan dalam Mendukung Lingkungan Nilai Tambah Ekonomi Masyarakat dan Pelestarian Sumber Daya Alam. Jurnal Panggung, 1 - 14.

Indrastuti, R. (2020). [Perencanaan Lingkungan] World Summit on Sustainable Development. Johannesburg Declaration on Sustainable Development.

Iqbal. (2020). Pengelolaan dan Pemanfaatan Sumber Daya Alam dalam Perspektif Ekonomi Islam. Jurnal Ekonomi Syariah, 8 - 21.

Juniasa, I., & Umbas, R. (2022). Potensi, Kendala, dan Harapan Petani Terhadap Subak Anggarabaya Sebagai Agrowisata. Jurnal Ilmiah Dinamika Sosial, 207 - 215.

Kement, L. (2016). Indonesian Biodversity Strategy and Action Plan. Jakarta: Kementrian Lingkungan Hidup dan Kehutanan.

Lobo, d., Utama, G., & Junaedi, W. (2018). Tujuan Agrowisata. Denpasar: Deepublish.

Mardiani, W. (2017). Pelaksanaan Kegiatan Penghijauan untuk Meningkatkan Kepedulian Siswa Terhadap Lingkungan di SDN 112 Pekanbaru. Suara Guru, 289 - 298.

Mohamad, N., & lahay, R. (2022). Analisis Nilai Kelestarian Lingkungan Obyek Wisata Tasik Ria Berdasarkan Wilingness to Pay. Jurnal Ideas Publishing, 277 - 282.

Saryina, Y., & Sari, K. (2019). Dampak Perubahan Iklim dan Strategi Adaptasi TAnaman Buah dan Sayuran di Daerah Tropis. Jurnal Litbang Pertanian, 65 - 76.

Sulaiman, A., Kuncoro, B., Sulistyoningsih, E., Nuraeni, H., & Diawahir, F. (2017). Pengembangan Agrowisata Berbasis Ketahanan Pangan Melalui Strategi Komunikasi Pemasaran di Desa Serang Purbalingga . Jurnal The Messenger, 9 - 25.

Utama, G., & Junaedi, W. (2018). Agrowisata Sebagai Pariwisata Alternatif Indonesia. Yoggyakarta: Deepublish.

Utama, J. (2015). Agrowisata Sebagai Pariwisata Alternatif Indonesia. Denpasar: Deepublish.


Article Metrics

 Abstract Views : 94 times
 PDF Downloaded : 31 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.