Analisis Keputusan Pedagang Nasi Kuning Dalam Menetapkan Waktu Berdagang Serta Dampaknya Terhadap Pendapatan

Agung Putra - STIE Jambatan Bulan
Rosdiana Rosdiana - STIE Jambatan Bulan

Abstract


The objective of the study was to determine the effect of business location, age of workforce and working hours on the trading decisions of Nasi kuning traders wanting to sell in the morning and at night and whether there is a significant difference in income between the two types of Nasi kuning traders. The method used is associative and comparative methods. The collection techniques were observation, interviews and distribution of questionnaires which were distributed to 60 respondents where 30 respondents were selling in the morning and 30 respondents were selling at night. The analytical tools in this study are SEM-PLS and t-test analysis. The results showed that the age of the workforce did not have a significant effect on the trading decisions of Nasi kuning traders, business location and hours of work had a significant effect on the trading decisions of Nasi kuning traders, meanwhile there was a difference in income between Nasi kuning traders who sold in the morning and Nasi kuning traders who sold selling at night, where the net income of Nasi kuning traders who sell in the morning is greater than the Nasi kuning traders who sell at night.


Full Text:

PDF

References


Abijulu, N Rival, Theodora M Katiandagho, A. E. L. (2015). Profil Usaha Nasi Kuning di Kecamatan Tuminting Kota Manado (Studi Kasus Nasi Kuning Ci Ida). ASE, Vol 9 No 3, 63–72.

Aidina, M., & Rudini, A. (2021). Pengaruh Modal Usaha dan Lokasi Usaha Terhadap Keberhasilan Usaha Mikro Kecil Menengah (UMKM) Bidang Pangan di Sampit. Jurnal Penerapan Ilmu Manajemen Dan Kewirausahaan, 6(2), 47–57.

Fatimah, C. E. A. (2015). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Keputusan Wanita Muslim di Wilayah Tanggerang Selatan Berwirausaha. 5(2), 223–242.

Fazriansyah, F., Sari, N. A., & Mawardi, M. (2022). Apakah persepsi kemudahan penggunaan dan persepsi kegunaan berpengaruh terhadap niat untuk menggunakan dan penggunaan aktual pada aplikasi pembayaran digital? Jurnal Manajemen, 14(2), 271–283. https://doi.org/10.30872/jmmn.v14i2.11126

Ghozali, Imam, H. L. (2015). PARTIAL LEAST SQUARES Konsep, Teknik dan Aplikasi Menggunakan Program SmartPLS 3.0 (2nd ed.). Semarang: Undip.

Gusti, I. M., Gayatri, S., & Prasetyo, A. S. (2022). The Affecting of Farmer Ages, Level of Education and Farm Experience of the farming knowledge about Kartu Tani beneficial and method of use in Parakan Distric, Temanggung Regency. Jurnal Litbang Provinsi Jawa Tengah, 19(2), 209–221. https://doi.org/10.36762/jurnaljateng.v19i2.926

Hair, J. F., Hult, G. T. M., Ringle, C. M., Sarstedt, M., Danks, N. P., & Ray, S. (2021). Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) Using R. In Practical Assessment, Research and Evaluation (Vol. 21).

Hasudungan, L. (2017). Pengaruh Faktor Pendidikan, Umur Dan Pengalaman Kerja Terhadap Kinerja Aparatur Sipil Negara (Asn) Pada Dinas Pekerjaan Umum Penata Ruang, Perumahan Dan Kawasan Permukiman Kabupaten Kapuas Kalimantan Tengah. Jurnal Ilmiah Ekonomi Bisnis, 3(3), 301–310. https://doi.org/10.35972/jieb.v3i3.130

Hidayat, R. T., & Zuliarni, S. (2014). PENGARUH LOKASI USAHA PADA VOLUME PENJUALAN (Survei pada UD ANIS BERKAT TELUK DALAM KABUPATEN NIAS SELATAN. Jurnal Ilmiah Akuntansi Dan Bisnis, 9(2), 92–100.

Islam, B., & Syariah, E. (2023). USAHA KULINER KREATIF PROSPEK DARI STRATEGI PEMASARA SYARIAH PASCA PANDEMI COVID-19 KOTA JAMBI. 2(2).

Kemenparekraf RI. (2014). Ekonomi Kreatif: Rencana Aksi Jangka Menengah 2015-2019 (Kekuatan Baru Indonesia Menuju 2025). Kementerian Pariwisata Dan Eknonomi Kreatif RI, 1–279.

Mangowal, A. R., Pio, R. J., & Mukuan, D. D. S. (2022). Dampak Perubahan Jam Kerja dan Stress Kerja Terhadap Kinerja Karyawan di Era Pandemi Covid-19. Jurnal Productivity, 3(2), 120–126.

Marfuah, S. T., & Hartiyah, S. (2019). Pengaruh Modal Sendiri, Kredit Usaha Rakyat (KUR), Teknologi, Lama Usaha, dan Lokasi Usaha terhadap Pendapatan Usaha (Studi Kasus Pada UMKM di Kabupaten Wonosobo). Journal of Economic, Business and Engineering, 1(1), 183–195.

Maulana, Y. S. (2018). PEMILIHAN LOKASI PABRIK PT SUNG CHANG INDONESIA Yogi Sugiarto Maulana Sung Chang Indonesia memilih Kota diantaranya menurut Richard L Daft. 2(2), 211–222.

Prayoga, R. W., & Fadjar, N. S. (2021). Determinan Berwirausaha Di Indonesia. Jurnal Ilmiah Mahasiswa FEB, Volume 10(1), hlm. 2.

Rafa`i, M., Suprihatin, & Agusman, W. (2019). Kompetensi Wirausaha, Pembinaan, Serta Lokasi Usaha Pengaruhnya Terhadap Kesuksesan Berwirausaha Bagi Pelaku Usaha Skala Mikro. 2(2), 159–173.

Santika, I. G. P. N. A. (2015). Hubungan Indeks Massa Tubuh (IMT) dan Umur Terhadap Daya Tahan Umum (Kardiovaskuler) Mahasiswa Putra Semester II Kelas A Fakultas Pendidikan Olahraga dan Kesehatan IKIP PGRI Bali Tahun 2014. 1(1), 1–27.

Sari, N. (2018). Pengembangan Ekonomi Kreatif Bidang Kuliner Khas Daerah Jambi. Jurnal Sains Sosio Humaniora, 2(1), 51–60. https://doi.org/10.22437/jssh.v2i1.5281

Sasmitaloka, K. S., Banurea, I. R., & Widowati, S. W. (2019). Kajian Produksi Nasi Kuning Instan Dan Karakteristiknya. Jurnal Agroindustri Halal, 5(2), 188–195. https://doi.org/10.30997/jah.v5i2.1936

Sasmitha, N. P. R., & Ayuningsasi, A. . ketut. (2017). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pendapatan Pengrajin pada Industri Kerajinan Bambu di Desa Belega Kabupaten Gianyar. E-Jurnal Ekonomi Pembangunan Universitas Udayana, 6(1), 64–84.

Siregar, F. (2019). Analisi Perbandingan Pendapatan Pedagang Jamu Pagi dengan Pedagang Jamu Malam.

Siregar, S. (2017). Metode Penelitian Kuantitatif (4th ed.). Jakarta: Kencana.

Sudarso Widya Prakoso Joyo Widakdo, D., Holik, A., & Nur Iska, L. (2021). Efek Usia dan Tingkat Pendidikan terhadap Kinerja Tenaga Bantu Penyuluh Pertanian. Jurnal Penyuluhan, 17(1), 52–59. https://doi.org/10.25015/17202131614

Wardana, W. S., Sihombing, V., Irmayani, D., & Labuhanbatu, U. (2021). SISTEM PENDUKUNG KEPUTUSAN PEMILIHAN LOKASI USAHA KULINER. 4, 151–157.




DOI: http://dx.doi.org/10.24036/jmpe.v6i2.14530