Penerapan Metode Mamdani dalam Menentukan Tingkat Resiko Gizi Buruk Ibu Hamil di Puskesmas Pemancungan

Dini Sari - Mathematics Department Universitas Negeri Padang
muhammad subhan - Mathematics Department Universitas Negeri Padang

Abstract


Abstract –Assessment of nutritional status is very important during pregnancy, because it greatly affects the health of the mother and fetus. To reduce mistake in nutritional assessment and the lack of certainty to find out how much the level of risk of malnutrition in pregnant women, fuzzy logic can be used. This study uses the Mamdani  method with the affirmation of the centroid method. There are three variables used in this study which is mid upper arm, hemoglobin and weight gain. The result of this study of eighteen pregnant women obtain ten at high risk, three at moderate risk, and five people at low risk.

Full Text:

PDF

References


Supariasa, I Dewa Nyoman. et.al. (2001). Penilaian Status Gizi. Jakarta : EGC

Dinkes.. Profil Kesehatan Tahun 2016. Sawahlunto : Dinkes Provinsi Sumbar ; 2016

Dinkes. Laporan Tahunan Dinas Kesehatan Kota Padang. Padang : Dinas Kesehatan Kota Padang, 2016

Kusumadewi, S., & Purnomo, H. 2004. Aplikasi Logika Fuzzy Untuk Pendukung Keputusan. Yogyakarta: Graha ilmu.

Setiadji. 2009. Himpunan & Logika Samar serta Aplikasinya. Edisi pertama.Yogyakarta : Graha Ilmu.

Fatmawati, Anwar. 2011. Aplikasi Logika Fuzzy Metode Tsukomoto untuk Memprediksi Potensi Serangan Stroke. Skripsi. FMIPA-UNP

Fathonah, Siti. 2016. Gizi dan Kesehatan untuk Ibu Hamil. Jakarta: Erlangga.

Khomsan, A, dan B. Sutomo. 2009. Buku Pintar Menu Ibu Hamil. Jakarta: Pustaka Bunda

Reno W.P. 2009. Penentuan Jumlah Produksi dengan Metode Fuzzy Mamdani (Studi Terapan pada Usaha Roti

dan Kue Indah). Skripsi . FMIPA-UNP.

Wang, Li Xin. 1997. A. Course In Fuzzy System and Control. New Jersey : Prentice- Hall International.




DOI: http://dx.doi.org/10.24036/unpjomath.v3i2.4675