Analysis of hemolysis activity of pathogenic bacteria on salted Lutjanus vivanus at Remu traditional market, Sorong city

Sukmawati Sukmawati, Cikita Putri Tania Tindoy, Sipriyadi Sipriyadi

Abstract


Fish is one of the fishery food ingredients needed by humans because fish meat has compounds that are needed by the body. These compounds consist of proteins, fats, carbohydrates, vitamins and mineral salts. Indonesia is an archipelagic country that has a lot of potential in agriculture and fisheries, and Sorong, West Papua, is no exception. The results of people's fisheries in Sorong, West Papua Province are quite high. Based on data from the Sorong City Fisheries Service, there are five types of fish that are exported abroad, such as China, Korea, and Japan. These types of fish include tuna, mackerel, bubarah fish, red snapper, and grouper or rock snapper. Stone snapper is not only consumed in the form of fresh fish, fish collectors also process it into dried salted fish. The purpose of this study was to analyze the hemolysis activity of pathogenic bacteria in salted snapper in the Remu market, Sorong city. This study is a descriptive study by providing a description of the object under study, namely the analysis of the hemolytic activity of pathogenic bacteria in salted rock snapper (Lutjanus vivanus) originating from the Remu traditional market in Sorong city. The conclusion of the research that has been carried out is that the hemolytic index of pathogenic bacteria for each sample shows the hemolytic index area from the highest to the lowest, sequentially from the untreated sample, namely the sample Do (110.0 mm), Ko (116.6 mm), To (453.3 mm), samples that were treated with frying before isolation were samples Dg (52.5 mm), Kg (3.5 mm), Tg (40.0 mm), while the smallest hemolytic index value was the sample that was boiled before The isolated samples were Dm (41.6 mm), Km (3.5 mm), and Tm samples (18.3 mm). Furthermore, all test samples showed β- hemolytic or total hemolytic.

Ikan sangat dibutuhkan manusia sebab daging ikan memiliki senyawa-senyawa yang sangat dibutuhkan oleh tubuh. Senyawa-senyawa tersebut terdiri dari protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan garam-garam mineral. Indonesia merupakan negara kepulauan yang memiliki banyak potensi dalam bidang pertanian maupun bidang perikanan, tidak terkecuali di Sorong Papua Barat. Hasil perikanan rakyat di Sorong Provinsi Papua Barat cukup tinggi. Berdasarkan data dari Dinas Perikanan Kota Sorong ada lima jenis ikan yang di ekspor keluar negeri seperti china, Korea, dan jepang. Jenis ikan tersebut diantaranya ialah ikan tuna, ikan tenggiri, ikan bubarah, ikan kakap merah, dan ikan kerapuh atau kakap batu. Ikan kakap batu selain dikonsumsi dalam bentuk ikan segar, para pengepul ikan juga mengolahnya ke dalam bentuk ikan asin kering. Adapun tujuan dari penelitian ini ialah untuk menganalisis aktivitas hemolysis bakteri pathogen pada ikan asin kakap batu di pasar Remu kota Sorong. Penelitian ini merupakan penelitian deskriptif dengan memberikan penggambaran tentang objek yang diteliti yaitu analisis aktivitas hemolisis bakteri patogen pada ikan asin kakap batu (Lutjanus vivanus) yang berasal dari pasar Remu kota Sorong. Adapun kesimpulan dari penelitian yang telah dilaksanakan ialah indeks hemolitik bakteri patogen untuk tiap sampel berturut-turut menunjukkan luas indeks hemolitik dari yang tertinggi hingga ke rendah, berturut-turut mulai dari sampel yang tidak diberikan perlakuan yakni sampel Do (110.0 mm), Ko (116.6 mm), To (453.3 mm), sampel yang diberi perlakuan penggorengan sebelum isolasi ialah sampel Dg (52.5 mm), Kg (3.5 mm), Tg (40.0 mm), sedangkan nilai indeks hemolitik yang paling kecil ialah sampel yang diberi perlakuan rebus sebelum diisolasi yaitu sampel Dm (41.6 mm), Km (3.5 mm), dan sampel Tm (18.3 mm). Selanjutnya seluruh sampel uji menunjukkan sifat β-hemolitik atau hemolitik total.


References


Akbardiansyah, A., Desniar, D., & Uju, U. (2018). Karakteristik Ikan Asin Kambing-Kambing (Canthidermis Maculata) dengan Penggaraman Kering. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 21(2), 345-355.

Anna BPS. 2020. Radar Sorong. https://www.radarsorongnews.com/2020/01/10/ikan-tuna-primadona-ekspor-kota-sorong/ (Sorong, Diakses 11 Maret 2020)

Badan Pengawas Obat dan Makanan RI (BPOM), 2014, Laporan Tahunan BPOM RI Tahun 2014, BPOM RI, Jakarta

Bata, Y. A. (2019). Gambaran Bakteri Escherichia coli pada Ikan Asin yang dijual di Pasar Blimbing Kecamatan Blimbing Kota Malang dengan Metode MPN (Doctoral dissertation, STIKes Maharani Malang).

Choi, S. H., Lee, J. E., Park, S. J., Kim, M. N., Choo, E. J., Kwak, Y. G., ... & Kim, Y. S. (2007). Prevalence, microbiology, and clinical characteristics of extended-spectrum β-lactamase-producing Enterobacter spp., Serratia marcescens, Citrobacter freundii, and Morganella morganii in Korea. European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases, 26(8), 557-561.

Dewi, F. C. 2021. Deteksi Bakteri Patogen Kontaminan pada Produk Ikan Asin untuk Meningkatkan Keamanan Pangan: Prodi Biologi, Fakultas Bioteknologi, Universitas Kristen Duta Wacana.

Elbanna K., Elnaggar S., Bakeer A. 2017. Characterization of Bacillus altitudinis as a New Cause Agentof Bacterial Soft Rot. J.16 Phytopathol. 2 (2014): 712-722.

Hardianti, F., & Aziz, I. R. (2019). Identification of Pathogenic Bacteria on the Salted Fish Lutjanus Vivanus in Sorong City of West Papua. Malaysian Journal of Microbiology, 15(3), 237-244.

Khanna, A., Khanna, M., & Aggarwal, A. (2013). Serratia marcescens-a rare opportunistic nosocomial pathogen and measures to limit its spread in hospitalized patients. Journal of clinical and diagnostic research: JCDR, 7(2), 243.

Lemjiber, N., Naamani, K., Merieau, A., Dihazi, A., Zhar, N., Jediyi, H., & Boukerb, A. M. (2021). Identification and Genomic Characterization of Pathogenic Bacillus altitudinis from Common Pear Trees in Morocco. Agronomy, 11(7), 1344.

Purnomo, I. M. H., Lestari, S. D., & Baehaki, A. (2017). Analisis Kandungan Formalin, Pestisida, dan Jamur pada Beberapa Jenis Ikan Asin. Jurnal FishtecH, 6(1), 47-55.

Purwanto, A. (2014). Angka Lempeng Total Ikan Kakap Merah (Lutjanus Malabaricus) Dipengaruhi Oleh Konsentrasi Asap Cair Dan Kadar Garam Selama Penyimpanan (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).

Riansyah, A., Supriadi, A., & Nopianti, R. (2013). Pengaruh perbedaan suhu dan waktu pengeringan terhadap karakteristik ikan asin sepat siam (Trichogaster pectoralis) dengan menggunakan oven. Jurnal Fishtech, 2(1), 53-68.

Sukmawati, S. (2018). Isolasi Bakteri Selulolitik dari Limbah Kulit Pisang. Jurnal Biotropic, 2(1), 46-52.

Sukmawati, S., & Hardianti, F. (2018). Analisis Total Plate Count (TPC) Mikroba pada Ikan Asin Kakap di Kota Sorong Papua Barat. Jurnal Biodjati, 3(1), 72-78.

Susanto, E., & Fahmi, A. S. (2012). Senyawa fungsional dari ikan: Aplikasinya dalam pangan. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 1(4).




DOI: https://doi.org/10.24036/0202261114211-0-00

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Sukmawati Sukmawati

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Bioscience is Indexed By: