Ethnobiology exploration of Suku Dayak Losarang, Indramayu District-West Java Province

Lesy Luzyawati, Lissa Lissa

Abstract


Biodiversity is one of local wisdom that should be kept and maintained. Several local governments have different ways of managing and maintaining their existence, including in Krimun village-Losarang, Indramayu District, West Java Province. This study is aimed at finding the information about Suku Dayak people in Losarang (which is not same as Dayak in Borneo Island), how they manage and utilize biodiversity in their surroundings, and how it relates to the local wisdom. This is a qualitative research with instruments consists of interview sheets, field notes, and audio-visual documentation. The subject of this research is the Suku Losarang Dayak people whom are selected through incidental sampling techniques. The study of Ethnobotany includes utilization of 56 species plants as food, three species as boards, nine species for medicine, two species for aesthetics, and nine species for rituals. Ethnoecology here means the conservation of community of the Suku Dayak Losarang people toward surrounding ecosystems that are conserved for the needs of farming, shelter, and ritual. Concerning for ethnozoology, none of the species was used because they have a principle "ngaji rasa". This principle means that they would not be allowed to consume or to make use of the living creatures.

Keywords


Etnobiologi, Etnobotani, Kearifan lokal, Suku Dayak Losarang, Kabupaten Indramayu

References


Arianata, Nur. 2013. Konsep Ketuhanan Dalam Ajaran Komunitas Suku Dayak Hindu-Budha Bumi Segandu Indramayu. Skripsi Tidak Diterbitkan. Cirebon: IAIN Syekh Nurjati

Bandara T dkk. 2011. Bioactivity of Cinnamon with Special Emphasis on Diabetes Mellitus: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2011; Early Online: 1–7

Daryono, B. S., Ibrahim, A. R., Maryanto, S. D., 2015. Aplikasi Teknologi Budidaya Melon (Cucumis melo L.) Kultivar Gama Melon Basket di Lahan Karst Pantai Porok Kabupaten Gunungkidul D.I.Yogyakarta. Jurnal Biogenenis. 3 (1): 39-46

Fitria, L. (2019). Uji Toksisitas Oral Akut Single Dose Filtrat Buah Luwingan (Ficus hispida L.f.) pada Tikus (Rattus norvegicus Berkenhout, 1769) Galur Wistar. Jurnal Mangifera Edu. 4(1): 1-18.

Hendrick. G.W., Erwin., Panggabean. A. S., 2013. Pemanfaatan Tumbuhan Serai Wangi (Cymbopogon nardus (L.) Rendle) Sebagai Antioksidan Alami. Jurnal Kimia Mulawarman, 10 (2): 74-79

Hidayat. S., Hikmat.A., Zuhud.E.A.M., 2010. Kajian Etnobotani Masyarakat Kampung Adat Dukuh Kabupaten Garut, Jawa Barat. Jurnal Media Konservasi, 15 (3):139-151

Hikmawanti. N.P., Hariyanti., Aulia.C., Viransa. V.P., 2016. Kandungan Piperin Dalam Ekstrak Buah Lada Hitam dan Buah Lada Putih (Piper nigrum L.) yang Diekstraksi dengan Variasi Konsentrasi Etanol Menggunakan Metode KLT-Densitometri. Jurnal Media Farmasi, 13 (2): 173-185

Irmawati, Eva. 2015. Integrasi Sosial pada Pengikut Aliran Kepercayaan Suku Dayak Bumi Segandu dengan Masyarakat Sekitar di Losarang Indramayu. Skripsi Tidak Diterbitkan. Semarang: Universitas Negeri Semarang

Iskandar, J. 2017. Etnobiologi dan Keragaman Budaya di Indonesia. Umbara: Indonesian Journal of Anthropology, 1(1): 27-42

Kaler.I.K., 2016. Reinkarnasi Dalam Pemikiran Masyarakat Hindu Bali. Universitas Udayana

Lallo.S., dkk. 2018. Aktifitas Ekstrak Jahe Merah dalam Menurunkan Asam Urat Pada Kelinci Serta Isolasi dan Identifikasi Senyawa Bioaktifnya. Jurnal Fitofarmaka Indonesia. 5 (1): 271-278

Mandasari, R., Amanto, B.S., Ridwan, A. 2015. Kajian Karakteristik Fisik, Kimia, Fisikokimia dan Sensori Tepung Kentang Hitam (Coleus tuberosus) Termodifikasi Menggunakan Asam Laktat. Jurnal Teknosains Pangan, 4 (3): 1-15

Ma’mun, Syukron. 2014. Relevansi Agama dan Alam dalam Pandangan Aliran Kebatinan Dayak Indramayu. Jurnal Kontekstualita, 29 (1): 1-10

Pemerintah Kabupaten Indramayu. 2019. Kondisi Wilayah. https://indramayukab.go.id/kondisi-wilayah

Pradipta. G. D., Kusumawardhana. B., Herlambang, T., 2018. Kandungan Ekstrak Cabe Jawa Untuk Alternatif Energi Dalam Aktivitas Olahraga. Jurnal Ilmiah PENJAS, 4 (1): 23-32

Rifkhok.F., 2018. Relasi Perempuan–Laki-laki Pada Komunitas Suku Dayak Adat Jawa Petani Bumi Segandu Dermayu Indramayu. Skripsi Tidak Diterbitkan. Jakarta: Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah

Saumi, T.F., 2018. Pendugaan Curah Hujan Ekstrim di Kabupaten Indramayu Menggunakan Sebaran Pareto Terampat (generalized pareto distribution). Jurnal Logika, 8 (2): 145-150

Sukandar. D. dkk. 2015. Aktivitas Antibakteri Ekstrak Biji Kapulaga (Amomum compactum Sol. Ex Maton). JKTI, 17 (2): 119-129

Sumardani. N.L.G. et all. 2014. Studi Khasiat Ekstrak Daun Bawang Putih (Allium sativum) dan Daun Katuk (Sauropus androgynus) Terhadap Penurunan Kadar Kolesterol dan Lemak Abdomen Itik. Jurnal Majalah Ilmiah Peternakan, 17 (1): 25-29

Sugiyono. 2015. Metode Penelitian Pendidikan Pendekatan Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabetha.

Syafitri.F.R., Sitawati., Setyobudi.L., 2014. Kajian Etnobotani Masyarakat Desa Berdasarkan Kebutuhan Hidup. Jurnal Produksi Tanaman, 2 (2): 172-179

Tarsono. 2014. Character Building pada Manusia (Analisis terhadap Budaya Suku Dayak Losarang Indramayu). Psympathic, Jurnal Ilmiah Psikologi, 1 (1): 1-8

Yulina, I.K. 2017. Back to Nature: Kemajuan atau kemunduran. Jurnal Mangifera Edu, 2(1): 20-31

Yuliati. 2016. Uji Efektivitas Ekstrak Kunyit Sebagai Antibakteri Dalam Pertumbuhan Bacillus sp dan Shigella dysentriae Secara In vitro. Jurnal Profesi Medika, 10 (1): 26-32

Zulharman., Yaniwiadi. B., Bothoro. J., 2015. Kandungan Ekstrak Cabe Jawa Untuk Alternatif Energi Dalam Aktivitas Olahraga. Jurnal Natural, 3 (2): 198-204




DOI: https://doi.org/10.24036/0201932106093-0-00

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2019 LESY LUZYAWATI, Lissa Lissa

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Bioscience is Indexed By: